20 Kasım 2014 Perşembe

Bakıcı kadın sendromu *

-..... Gelişimin en hızlı olduğu ilk dört yaş döneminde, çocuk ile sosyal çevre arasında sözel ve duygusal iletişimin sağlıklı yürümemesi sonucunda oluşan bir sendromdur. ...  çalışan annelerin, çocuk gelişimi konusunda yeterli donanıma sahip olmayan bakıcı kadınlara emanet ettikleri çocuklarda sıklıkla bu sendrom görülür.
-Bu sendromu taşıyan çocuklar hırçın, içe dönük, konuşmayı sevmeyen, myhatabı ile göz teması kuramayan özelliklerişyle dikati çekerler. ... ... sendromu sadece bakıcılara emanet edilen çocuklarda değil, annesi bizzat yanında olduğu halde çocuk ile duygusal ve sözel iletişim kurmayan (veya kuramayan) çocuklarda da görülmektedir.
-Böylesi bir sendroma yakalanan çocukların ortak özelliği aşırı derecede
televizyon izleyicisi olmalarıdır. ... ..
-Dil gelişiminin taklitle gelişen bir beceri olduğu ve ilk iki yaş içinde çocukların konuşmaya başlayabilecek kabiliyette olduğu dikkate alınırsa bu dönemin televizyon karşısında geçirilmiş olması çocuktaki dil gelişimi geriliği olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda ilk iki yaşta doğal bir süreç içinde vaktinde kazanIlamayan bu yetenek çocuğun diğer gelişim süreçlerini de etkileyebilmektedir.
-Örneğin sözel iletişim kurma becerisini elde edemeyen çocuk, muhatabıyla göz teması krabilme yeteneğinde de eksik kalmaktadır. Göz teması ise dugusal iletişimin en önemli unsurudur.Duygusal iletişimde de gelişme sağlayamayan çocuk genelde içe kapanmayı tercişh etmekte, “asosyal” bir yaşantıya yönelme eğilimine
girmektedir.
Ne yapılmalı?
-Onunla bol bol konuşun.
-... .. dinleyin.
-Duygusal ve sözel iletişim kurma becerilerinizi gözden geçirin.
-Çocuğunuzun zihinsel gelişim sürecini iyi takip edin, gerekirse bu konuda uzman desteği alın.
-Eğer anne ve baba olarak çalışıyorsanız ve çocuğunuzu bir bakıcıya emanet edecekseniz bakıcının çok becerikli olmasından çok, çocuk gelişimi konusuna özen gösterin.
-Çocuğunuzu; özellikle ilk dört yaşta televizyon, bilgisayar ve teknolojik oyun gereçleriyle tanıştırmayın.
-Her ne seneple olursa olsun, çocuğunuzun bu döneminde duygusal, psikolojik ve fiziksel
şiddet ya da ceza uygulamayın.

*Çocuk Terbiyesinde doğru bilinen yanlışlar – Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder