21 Eylül 2015 Pazartesi

Kreşlere Mahkûm Çocuklar *

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Ünzile Girişgin “Eyvah Elmanın Yarısı Tükendi “kitabında diyor ki (s.231)  “  ... .. İşyerlerinin kreş ortamları genellikle izbe gibi havasız, karanlık olup; küçücük mekâna tıkış tıkış doldurulmuş bebekler, çocuklar görürsünüz.
Çocuğunu bu kreşe veren anneler sadece ulaşım kolaylığı ve ucuz olmasını önemsedikleri için önderiyor, benim dikkat ettiğim konuların ya farkında değiller ya da çaresizlik onları buna mecbur ediyor.
-Çoğu çalışan kadın ücretsiz izin bile almak istemiyor.Ailelerimiz çocuklarının manevi dünyasını, ahlaki gelişimini yeterince önemsemiyorlar. Çocuk vakit geçirsin, karnı doysun tamam. ... ..
-Bir çocuk kreşte sağ elle yemek yemeyi, ayakta çiş yapmamayı, yemeğe besmele ile başlayıp elhamdülillah ile bitirmeyi, yemek duası okumayı öğrenebilir mi? Yemekten önce ve sonra el yıkamayı, diş fırçalamayı alışkanlık hâline getirebilir mi? Akraba sevgisini, hayvan sevgisini, merhamet ve cömertliği kazanabili mi? Tersine kreş ortamları çocukları bencil ve kavgacı olmaya sevk eder. Bugün ailelerimizin birçoğu çocuk değil canavar yetiştirmektedir. Toplu yaşama katılan bu çocuklar çevresindeki herşeye ve herkese zarar  vermektedir.
-Çocukları ilk 9 yaş içerisinde emanet ettiğiniz kişi ve kurumlara çok dikkat etmelisiniz.
-Hastaneme yakın bir kreş vardı. Apartman ın son iki katı kreş yapılmış, öğretmenler oturmuş mutfakta sigara içiyor; öğrenciler için sağlıksız bir ortam ve yanlış model olan eğitmenler. terasa bir iki plastik oyuncak konmuş, çocukların oynayabileceği bir mekân yok. Hastaneye yakın ve anneler ulaşım kolaylığı olsun diye çocuğunu o ortama bırakıyor.
-Büyük şehirlerde Moldavalı, Ertmeni ve Türkmen bakıcı hanımlar ev işleri ve çocuk dadılığı için tercih edilebi,liyor. Yabancı dil bilmeleri, yatılı kalmaları nedeniyle daha çok tercih eden aileler var. Arabistan’da da Endonezyalı işçiler evlerde bakıcı, aşçı, şoför olarak hizmet veriyorlar, yıllık anlaşmalarla alesi ile birlikte Arabistan’a yerleşiyorlar. Türkiye’de de referanslı, bilgili bakıcı bulmak zor. ... ..
-... .. Bu ülkede çalışan anne olmak girdaplı çıkmaz bir yolda yürümek gibidir.

*Eyvah Elmanın Yarısı Tükendi – Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ünzile Girişgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder