13 Kasım 2015 Cuma

ergenlik *

Ön ergenlik
14-21 yaş ergenlik dönemi
-... .. Ön ergenliğin hemen ardından çocuk, “türbülans”a girmiş uçak gibi sarsılmaya başlar. ... ..
Erkek çocuk suçluluk psikolojisine girer
-... .. Kendindisine yöneltilen her şeyi tepkiyle karşılamak... ..
-... .. erkek ergen çocuklarının çok bariz bir problemi, babalarından kopmalarıdır.
... .. baba, ergenliğe giren oğlunun davranışlarını sabır ve anlayışla karşılamalı, bunun çok kısa bir süre sonra normalleşeceğini bilmelidir.
Kız çocuk, anneye ihtiyaç duyar
-... ..  kendisinin yetişkin bir kişi olarak algılanmasını ister. Bu dönemde anneyle kurulacak olan diyalog oldukça önemlidirç. Anne, kızına “hanımefendi” statüsü vermez, ona sanki kırılacak bir biblo gibi nazik davranmazsa ergen kız hırçınlaşır, agresifleşir, evin içinde statüsünü zorla oluşturmaya çalışır. ... ..
-Çocuk, dış dünyada tanısığı arkadaşlarına ailesinden daha fazla önem verebilir; ama bu durumu, çocuğun ailesini sevmediği gibi algılamamak gerek... Aksine doş dünyada tanıdığı ve kendini bulduğu arkadaşlarıyla oturup konuşmak ve onların arasında bulunmaktan ayrıca keyif alır...
-Zaten ergenlik döneminde bulunan çocuk, ailesi tarafından eleştirileceği endişesiyle evden uzaklaşır.b Bu uzaklaşma fizikîdir, duygusal değildir. Ancak aile tutum ve davranışlarıyla çocuğu ezmeye devam ederse aileden duygusal olarak da uzaklaşmaya başlar.
Ergen çocuk eleştirilere tahammül göstermez
Ergen çocuk her an yoldan çıkmaya hazırdır
Ergenlik, bir problem değildir.
Vücudunu dinlemesini azaltacak aktiviteler planlayın
-Ergenlerin en büyük sorunu, vücutlarındaki farklılaşma ve ... .. O halde, ergene yapılacak en iyi yardım, onu kendi vücudunu dinlemekten uzaklaştıracak aktiviteler planlamak, ... ..   Ancak burada şu hususu belirtmekte fayda var ki çoğu zaman anne babalar, boyu kısa olan ergen çocuklarının boyu daha çabuk uzasın diye, “basketbol/ voleybol”a ya da kilolu çocuklarının daha çabuk kilo vermesi için “karate/futbol”a yazdırmaktalar. Böylesi bir tercih ergen için doğryu değildir. ... ...   Örneğin balık tutmaya gitmek, olumlu bir terapi niteliğindedir.
Ergen, çok ilgiden hoşlanmadığını söylese de ona olan ilgiyi azaltmayın
Ergenle, tartışmayın, bugüne kadar hiçbir anne baba ergenle tartışmaktan kârlı çıkmamıştır
-... ..  çocuk, anne babasına yenilse de bunun acısını başka bir zaman, başka bir konuda çıkartmaya hazır hale gelecektir.
-Ergene illaki bir şey öğretilmesi gerekiyorsa bu tartışma ortamından uzak bir atmosferde, ergene sahip çıkarak hassas davranışlarla gerçekleştirilmeli; özellikle zaman ve mekan çok iyi tespit edilmelidir. Ayaküstü konuşmalar ve kalabalıklar arasında ergenle tartışmalar... .. gereksizdir.
-Örneğin bu dönemde ergen çocuk, akıl almaktan hoşlanmaz, akıl vermeyi sever. ... ..
Ergene ceza vermeyin; o da size ceza vermeye kalkarsa onun size vereceği ceza sizinkinden çok daha ağır olur.
-... .. Ceza alan, ceza vermeyi öğrenir. ... ..

*Annelik Sanatı - Pedegog Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder