23 Nisan 2015 Perşembe

Yalan söyleyen çocuk için ne yapılmalı? *

-Çocuklarda ancak 6-7 yaşından sonra yalan söyleme alışkanlığı devam ediyorsa işte o zaman anne baba önce kendisini, sonra çocuğun çevresini, daha sonra da çocuğunu bir kere daha gözden geçirmelidir. Zira yalan alışkanlığı başlamış olan bir çocuğun mutlaka bu alışkanlığı kaptığı bir yer vardır. Bu yer bazen bir televizyon dizisi olabilir. Bazen de okulda bir arkadaş bazen anne babanın bizzat kendisi bazen de evdeki gereksiz yere yükselmiş olan gerilim olabilir.
-Hangi sebeple olursa olsun bir çocuk 6-7 yaşını geçmişse ve hâlâ yalan söylüyorsa biz buna “davranış bozukluğu” diyoruz. O taktirde anne baba birtakım tedbirler almak zorundadır.Yalan söyleyen bir çocuğa “Sakın bir daha yalan söyleme, seni, ... yaparım” demek bir çözüm değildir. Zira eğer çocuk zaten baskı ve korku halinde yalan söylüyorsa bu durum çocuğu yalan söyleme konusunda daha da profesyonel hale getirecektir.
-Yalan söyleyen çocuğun yalanınına vurgu yapılmaz ve çocuğun yalanı yüzüne vurulmaz. Eğer böyle olursa

Çocuk dünyası ve yalan *


-Yalanın ortaya çıkışı her ne kadar baskı altında kalmakla bir anılsa da ve yalan öğrenilen bir davranış olsa da çocuk dünyasında adı yalan olmayan davranışlar vardır ki anne babalar bu konuda mutlak surette bilgi sahibi olmalıdır.
-Bu açıdan bakıldığında çocukların 6 yaşına kadar söyledikleri