20 Eylül 2016 Salı

çocuklar & adımlar...

-Çocukların küçük adımlarını destekleyelim ve bunları önemseyelim.
-Yapamadığı yerde, nasıl yapılacaklarını göstererek tekrar denemesi için onları cesaretlendirelim.
-Büyük düşünüp küçük adımlarla başlamaya yönlendirelim.
-Büyük adımlar atmaya zorlayarak gözünü korkutmayalım, mükemmeliyetçi olmayalım.
-Her olumlu
davranışını fark edelim, mutlaka takdir edelim ve zaman zaman ödüllendirelim.Tanıdıklarımıza duyuralım, övgü almasını sağlayalım ve evimizdeki panoda sergileyelim.
-Anlama ve dinlemenin zeminini oluşturan kitap okuma çalışmaları çok önemlidir. Baskısı kaliteli, iyi, güzel anlatımlı ve resimli kitapları tercih edip mutlaka çocuklarımıza okuyalım ve birlikte değerlendirelim.
-Dini emirlere erkenden alışsın diye küçük yaşta kaldıramayacağı ve istemediği şeyleri yapmaya zorlamayalım. Bu, ileri zamanlarda dnden uzaklaşmalarına sebep olabilir.
-İyilik denemeleri yüreği devreye sokar, âtıllıktan kurtarır ... .. Bizzat çocuğun kendisinin iyilik yapmasına zemin hazırlayalım.
-Zaman zaman, hatta mümkünse sıkça, camiye gidip cemaatle namaz kılıp o havayı teneffüs etmek çok önemlidir. Namazda ne okunduğumuzu ve bunun bütün bir hayat anlayışınıniçinde ne anlama geldiğini öğrenelim, öğretelim.
-Evde bazı vakitlerde namazı cemaatle kılalım.
-Çocukları namaza alıştırma konusunda duyduğum ve iyi sonuç vermiş bir uygulamayı tavsiye etmek istiyorum. Altı-yedi yaşlarındayken bir yıl boyunca sadeve akşam namazı kılsın. İkinci yıl iki vakit namzı birden (hangi vakti tercih ederse) kılsın. Üçüncü yıl üç vakit birden derken beşinci yıl çok güzel ve kolay bir şekilde namaza alışmış olur.
-Ayrıca benim kendm uygulayarak test ettiğimbir uygulama da sürekli abdestli olmayı başarabilmek. , namaz kılma alışkanlığını %99 kazandırmak anlamına geliyor. Çünkü abdetli olunca “Hemen kılıvereyim.” psikolojiisi oluşuyor ve daha kolay geiyor.
-Sesli Kur’an okuyalım ya da dinleyelim. ...

-Yapılacaklar daha da artırma mümkün. Fakat unu da unutmayalım ki; her çocuğun bir yapısı, anlama, iafade etme, davranışa dönüştürme zamanı ve biçimi vardır. Hiçbirimiz çocuklarımıza yüzde yüz tesir etme gücüne sahip değiliz. Tam tasarruf hakkı Hz. Allah’a aittir. Biz sadece iyi örnek olup yönlendirmekten sorumluyuz, gerisini Allah’a havale ederiz. ... ..

*Hayat Filminden Kurtarıcı Kareler ıı  – Saliha Erdim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder