24 Ocak 2017 Salı

anne-babalar & çocuklar *

-Anne çocuk ilişkisinde annenin koşulsuz kabullenişi ve vericiliği hakimdir. Baba ise gözüne girmen gereken, onayını kazanmak için çaba sarf ettiğinilk mücadeleyi temsil eder. Çocuk, yaptıklarını baba görsün ister. Onun gözündeki bakışı ve onayı önemser. Sırf o beğenmişliği yakalayabilmek için büyük bir çabayla en ağır fiziksel hareketleri
yapmaya çalışır.
-En ağır çantayı kaldırabildiğinde babası görsünister. Topa en sıkı vuruş yaptığında yine babasının görüp görmediğini anlamaya çalışır. İlk traş olduğunda, askerlik günlerinde ve ilk baba olduğunda yine babası görsün ister. Babanın beğenmesi, onaylaması ve takdir etmesi sanki hayatının da onaylanması anlamına gelir. ... ..
-Babanın şefkati, sevecenliği kız çocuk için en değerli oyun aracı olur. Babsına sığınmaktan, omuzlarına çıkmaktan müthiş bir zevk alır. Babasının onu beğenmesi, güzel kızım demesi, şefkatiyle onu kourması güven verir.Kendini emniyette hisseder. Kız çocuğu için baba, bir dağın eteğinde özgürce oynamak gibidir. Güven ve huzuru birlikte yaşadığı süreçtir.
makul sınırlar nasıl korunur?
-Baba çocuğu cesaretlendirirken aynı zamanda makul sınırlar koyar. Nerede durması gerektiği öğrenilmesi gereken önemli bir konudur. Öfkeyi kontrol edebilmek, şiddete dönüşmeden sakinleşmeyi öğrenmek, babaların öğreteceği en önemli konulardan biridir. ... ..

-Birlikte oyun oynarkenbabanın centilmen davranması, yenildiğinde tebrik etmesi, öfkelendiğinde neye kızdığını ifade edip, çocuğa vurmaması genel kuralları öğretir. Babanın tepkileri çocuk için sorun çözmede kullanılacak malzeme olarak depolanır. ... .. Babanın davranışlarının kontrollü olması gerekir. ... ..

*Kızları Kız Gibi Erkekleri Erkek Gibi Yetiştirmek – Banu Yaşar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder