22 Ocak 2017 Pazar

Çocuk ve babası *

-Çocuğun yaptığı resimlerde babanın evde ne kadar etkin ve ilgili olduğu, çocuğun dünyasında ne kadar yer edinebildiği açıkca görülür. Babanın çocuğun hayatında etkisiz olduğu ailelerde çocuktan aile resmi yapmasını istediğinizde genellikle anneyi kocaman ve kendi yanında çizer. Babayı ise neredeyse bir çocuk boyutundaküçücük resmeder. Çocuğun dünyasında anne beskın bir yerdeyse , günlük hayatın içinde sadece veya çoğunlukla anneylevakit geeçiriyorsaa yani ruhsal ve fiziksel anlamda çocuğunhayatında annenin kapladığı alan daha fazla ise çocuk anneyi daha büyük ve ayrıntılı resmedecektir. ... ..
-Özellikleerkek çocuk için oyun çağıyla birlikte  babayla geçirilen vaktin çok sınırlı ve kalitesinin düşük olması cinsel kimliğinin sağlıklı bir şekilde oluşmasında enngeller oluşturabilir. ... ..
-Babayla ilişki içsel ihtiyaçlarıyla dış dünyanın gerçekleri arasındadenge kurulmasını temsil eder. Baba dış dünyaya açılan ilk gerçeklik imgesidir. Kabul edilmek, beğenilmek ve onaylanmak için çaba sarf ettiği ilk ilişkidir.
-Baba dış dünyayı, ayakta kalabilmeyi, bağımsızlığı ve gücü temsil eder. Çocuk anneyle kurduğu bağımlı ilişkiden özerkleşerek babanın onay ve kabulü için ona yaklaşır. İlk gerçek kabul edilme sınavını burada verir. Babayla yaşanan travmatik yaşantılar kişilik yapılanmasında bazı sorunlara yol açabilir. Yetişkin bir insan olabilmek, sorumluluk alabilmek için bunları çözmeye ihtiyaç duyar. ... ..

-Şefkati israflı kullanmanın zararları öfke kadar açık görülmeyebilir. Fakat sonuçları itibariyle bakıldığında ortaya çıkan kişilik özelliği güçlü bir karakteri yansıtmayabilir. Çocuğun tüm sorumluluklarını üstlenerek büyütmek, ona iyilik anlamına gelmez, şefkatin israflı kullanıldığı anlamna gelir. ... ..

*Kızları Kız Gibi Erkekleri Erkek Gibi Yetiştirmek – Banu Yaşar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder