15 Şubat 2015 Pazar

Çocuk anne babasının yankısıdır *

-... .. Çocuklar; özellikle ilk 4 yıl, anne babalarını taklit ederek hayatın kutrallarını öğrenirler. Yeni doğan bir bebek, annesi yürüdüğü için emeklemeyi bırakıp ayaklarının üzerinde durmak için bir şeyler yapmaya çalışır. Annesi konuştuğu zaman onun dudaklarına bakar ve kendi de aynı sesleri çıkarmaya gayret eder. Bütün yeni
doğan bebekler, yeni bir insan olma yolunda kopyalama sürecini çok kısa bir sürede başarırlar ve ilk dört yaşa kadar öğrendikleri bu davranışları geliştirerek bir ömür boyu sürdürürler.
-Çocuk, bu taklit sürecinde , anne babadan sadece konuşmayı değil, hangi olaylara, hangi tepkileri vereceğini de öğrenir. Mesela anne, ayağının altına gelen bir karıncayı basmak üzereyken “Aman üzerine basmayayaım yoksa karıncanın ayakları kırılır ve yuvasına gidemez” diyerek çocuğuna böyle bir davranış gösteriyorsa çocuk annesinin bu hassas ve vicdanî davranışını anında kopyalayacaktır. Dolayısıyla çocuklar, anne babalarının sadece davranışlarını değil, vicdanlarını da kopyalarlar.

*Çocuk terbiyesinde doğru bilinen yanlışlar – Adem Güneş  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder