23 Nisan 2015 Perşembe

Çocuk dünyası ve yalan *


-Yalanın ortaya çıkışı her ne kadar baskı altında kalmakla bir anılsa da ve yalan öğrenilen bir davranış olsa da çocuk dünyasında adı yalan olmayan davranışlar vardır ki anne babalar bu konuda mutlak surette bilgi sahibi olmalıdır.
-Bu açıdan bakıldığında çocukların 6 yaşına kadar söyledikleri
birtakım gerçek dışı beyanlara da “yalan” diyemeyiz. Zira 6 yaşından küçük çocuklar henüz hayal dünyası ile gerçekleri tam ve net olarak ayıramadıkları için bazen hayal dünyasında canlandırdıkları bir şeye kendileri de inanır ve sanki gerçekmiş gibi etrafındakilerle paylaşır.
-Böylesi bir durumda anne babaların paniğe kapılmalarına gerek yoktur. Zira çocuğun buradaki sözleri, bizim anladığımız manada yalan değildir.
-Örneğin 3yaşındaki bir çocuk, bazen hayalî olarak okula gider. Okulda (olmayan) öğretmeni ile konuşur; hatta öğretmeni ona bir kalem hediye eder. Çocuk öğretmenin kendisine hediye ettiğini düşündüğü bu kalemi ablasının çantasından izinsiz olarak alabilir ve kullanmaya başlayabilir. Bu çocuğa ablası “O benim kalemim, kalemimi ver” dese de çocuk inatla “Bu kalemi bana öğretmenim hediye etti” diye kendini savunabilir. Böylesi bir durum karşısında anne baba asla “Seni gidi yalancı ve ablanın kalemini. Sen okula bile gitmiyorsun” diyerek çocuğu incitmemeli, ezmemeli, hayal dünyasındaki pembelikleri siyaha dönüştürmemeli. ...

*Çocuk terbiyesinde doğru bilinen yanlışlar – Adem Güneş  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder