2 Ocak 2016 Cumartesi

çocuk & sezgi *

-... .. Çocuk önce gözleriyle kendi kitabının başlangıcını yazar. Büyüklerin yapıp ettikleri, onun ilk malzemesidir. Daha sözleri anlama basamağına çıkmadan, gözleriyle tarar insanları, olayları ve çevreyi.
-Kitabına ilk yazılanlar, gözlemlerinden elde ettiği ve zihnine kazınan
bu verilerdir. Bu giriş bölümü bilgileri, kalıcı olacak ve hayatı boyunca ona yol gösterecektir. Dilden söylenenler kulağa, yürekten söylenenler yüreğe yol bulacaktır. Ve çocuk bunu sezgileriyle algılayıp kaydedecektir.
-Asık suratlı büyüklerin olgunlaştıran, büyüten, öğreten, sevdiren, ayakta tutan, görmesini sağlayan, velhasıl yaşatan sevgi güneşini, yüreklerinin kapılarına kilit üstüne kilit vurarak mezara götürmek için sakladıkları durumlarda, çocuklar ... ..
-Aile; ihtiyaçların giderildiği santral, güç merkezi. Parçaların bir araya getirildiğinde bütünün oluştupğu bir imalathane. Ailde ihtiyaçları giderilemeyenler, toplumda dengelerini bulamamış insanlar olarak varlıklarını sürdürürler.
-İhtiyaç ise su gibidir, uygun bir yol bulduğunda ona doğru akar.
-Sürekli biriken ihtiyaçlar (barajdasuların birikmesi gibi) helâl ve meşru bir zemin bulamazsa taşar, çizgiyi aşar, o zaman da kendisi de tahrip olduğı gibi toplumu da tahrip eder.
-... .. Ailde duygusal ve fikri gıda zehirlenmesi yaşayanlar, kendileri zarar gördüğü gibi toplumsal sağlığı da riske atarlar. Bunlardan çoğunlukla ne doğru dürüst verim, ne de doğru dürüst bir duruş ve iletişim beklemek mümkün olur. ... ...
*Hayat Filminden Kurtarıcı Kareler ıı  – Saliha Erdim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder