29 Mart 2012 Perşembe

Çocuğa saygı insana saygı

Okulöncesi çocukların dünyayı algılamalarında ebeveynlerin davranışları özel öneme sahip. Anne babanın davranışlarındaki tutarlılık çocuk tarafından yakından kopyalanıyor. Anne babanın tutarlı olması çocuk için yaşam teminatı olarak algılanıyor. Tutarsızlıklar ise çocuğu şaşırtıyor ve hafızası karışıyor. Saflığın, temizliğin sembolü çocuğa
 “sana sürpriz alacağım “, “sana bisiklet alacağım” anlamında söz veren, ancak eli boş gelen, laf oyunları yapan yetişkinler onu karamsarlığa düşürüyor.
Küçük yalanlar zamanla birikerek çocukta da aynı davranışların gelişmesine neden olabiliyor. Çözüm tek; “dürüst ve tutarlı olmak”. Anne baba ve aile yakınları çocuğa tutamayacakları sözü vermemelidir. Yetişkin, olgun insanlar bile kendilerine verilen söz tutulmadığında kırılıyorken, çocuğun dünyasında neler olacağını bilmemiz çık da zor olmamalı. Çocuk önce anne ve babasını sonra çevresindeki diğer yetişkinleri kendisine model olarak alıyor. Ergenlik döneminden itibaren arkadaş çevresi önem kazanmaya başlayacaktır. Ergenlikteki doğru model seçimi ise anne baba modelinin yeni doğan döneminden itibaren doğru örnek olması ile mümkün olabilir.
Çocuğa verilen sözlerin zamanında yerine getirilmemesi onu içine kapanık, özgüveni eksik, dış dünyaya kapalı hale getirebilecektir. Yetişkinlerden bazen duyduğumuz  “.. kendime bile güvenmiyorum”  ifadesinin arka planında böylesine bir geçmiş olduğunu anlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder