29 Ağustos 2013 Perşembe

Annelik Sanatı – Adem Güneş


Çocuk-Sevgi
Adem Güneş gerek radyo programlarıyla gerekse kitaplarıyla ışık olmaya devam ediyor. Kitap 205 sayfa. Geriye dönüp tekrar tekrar okumak ve kendinize mal etmek ihtiyacını duyuyorsunuz. Sadece anneler için değil, aynı zamanda çocukla ilgilenen, çocuğa emek vermek niyetinde olan herkese
kılavuzluk edebilecek bilgiler ediniyorsunuz.
Anneliğin, diğer bir ifade ile çocuk yetiştirmenin sanatkâr olmakla eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Yorucu, yıpratıcı, sabır gerektiren bir yaşam biçimi …
Annenin bu ağır yüküne destek sağlamanın ne kadar önemli olduğunu inkâr edebilir miyiz? Çocuğunu yetiştirirken; aynı zamanda bir insan olan annenin en büyük desteği önce eşi, sonra yakın çevresindeki diğer yakınların olması beklenir. Bu nedenle Adem Güneşin kendi ifadesiyle “bu kitap sadece annelere değil, babalara da hitap ediyor. Bunun da ötesinde çocuğun yakın çevresindeki dedeleri, anneanneleri, babaanneler vb. için de kılavuz niteliğinde.
Kitapta dikkat çeken bölümlerden özetleri yorumlarımızla birlikte aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
-Annelik (ve de babalık, dedelik, ninelik ….) sabır gerektiren zorlu bir süreçtir. Çocuğun uyandırdığı sevgi duygusu ise bütün bu zorlukları aşmayı kolaylaştıran en büyük etkendir.
-Annelerin bazen tahammülsüz olmalarının; annenin gerek günümüzde taşımaya devam ettiği yüklerden, gerekse geçmişte yaşanan olumsuz hatıralarından kaynaklanabileceği düşünülmelidir.
-Günümüz anne adaylarının çoğunlukla evde yalnız olmaları, kendi yakın çevrelerinden kopuk, kendi anneleri veya kayınvalidelerinin sağlayacağı manevi destekten uzak bulunmaları, kendi kısıtlı tecrübeleri ile baş başa kalmaları, yakınlarında anne veya kayınvalide desteği bulunsa bile kuşak çatışmalarını yaşanıyor olması sonucu etkileyebilecektir.
-Ayrı bir evde hamilelik geçiren anne adaylarının ayrı bir evde çocuklarıyla baş başa kalmalarının anne ve bebeğin fiziksel ihtiyaçları kadar ruh ve duygu dünyalarında da eksikliklere neden olacağı gözden uzak tutulmamalıdır.
-Yeni neslin sağlıklı olması kim istemez ki? O halde çocukları yetiştirecek annelerin ruh ve beden sağlıklarının iyi olması gerekmez mi?
-Annenin yaşama sevincinin olması ve geleceğe ilişkin beklentilerinin canlı olması olumlu gösterge olarak değerlendirilmelidir.
-Şiddet şiddetin mayasıdır. Şiddet psikolojik bulaşıcılık taşır. Şiddet gören annenin de şiddete başvurmasına şaşırmayalım.
-Anne çocuğu ile meşgulken anneyi rahatsız edecek eleştirilerden kaçınılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder