3 Aralık 2014 Çarşamba

Pembe babalar, hırçın anneler *


-Birçok anne-baba, çocuklarıyla ilişkilerinin mükemmel olduğunu düşünür. Bu belki anne-baba açısından doğrudur. Ama ya çocuk açısından? ... ..
-Sağlıklı aile madellerinde, anne “annedir”, baba da “baba”. Çocuk da zaten anne gibi anne, baba gibi baba görmek ister. Ne yazıkk ki günümüz sosyal yaşantısı, anne babaların aile içindeki rollerini altüst etti. Artık
... “pembe babalar” ile “hırçın anneler” e rastlamak çok normal geliyor hepimize. Halbuki sağlıklı aile yapısında, anne”şefkat ve sevgi”yi, baba da
aile içinde “otorite”yi temsil eder.
Baba, ailede otorite temsilcisidir.
-Otorite kelime anlamı olarak “kural koyma ve konulmuş olan kuralların uygulanmasını sağlamaktır.” Aile içinde otoritenin yanlış kullanılmasına , ya “ilgisizlik” ya da “dişktatörlük” diyoruz. Otorite zorla oluşturulmaz. Yani otoriteye yanlış bir anlam yüklememeli, otorite ... baskıcılık gibi kabul edilmemelidir.
-... .. Zorla elde edilmeye çalışılan otorite, şiddeti ve geçimsizliği doğurur. Kişinin saygınlığını kaybettirir.
-Otoriter olmak, zor kullanmak, asık suratlı ve sert yapılı olmak anlamına da gelmemelidir. Gerçek otoriter kişi , sevecen yanı ile kural koyucu yanını karıştırmadan dengeli hareket eder. ... ..
-.... .. Evde terör havası estirmemeli. Zaten böyle bir babanın üstlendiği rol, otorite değil; “zayıf kişiliğin dışa yansıyan yönü”dür.
-Bunun tam tersi babalar, ... .. otorite tacını taşıyamayacak kadar hafif meşrep, laubali, aile içindeki ssorunlardan ve sorumluluklardan habersiz olmaktadır ki kimse ona hak ettiği otoriteyi verme taraftarı olmaz.
Anne, aile içinde şefkat temsilcisi, denge unsurudur.
-Doğal aile modelinde, anne, aile içindeki dengeleri sağlayıcı bir stabilizatör (dengeleyici) gibidir.  Doğal aile yapısında, annenin çocuklarına karşı beslediği sevgi ve şefkat hissiyle aile içinde bozulması muhtemel dengeleri her an düzeltici bir rolü vardır.
-... “şefkat pınarı” hükmündedir.
-... .. gelecek adına endişe taşıyan anne, çocuklarına karşı –aslında babanın rolü olan- otoriter olmayı tercih etmektedir. Bir anne, otoriter olmaya soyunur ve babanın rolünü üstlenirse ortaya “şiddet” çıkar.

*Çocuk Terbiyesinde doğru bilinen yanlışlar – Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder