14 Eylül 2014 Pazar

Çocuklar yalan söyler mi?

Çocuk davranışlarını her yaş grubuna göre ayrı ayrı değerlendirmeliyiz. Dört- altı yaş arasındaki çocukların yalan denemeyecek ancak doğru da olmayan  ifadelerini nasıl değerlendirmeliyiz. Endişelenecek bir şey yok. Bu dönem çocuklarının tereddüt uyandıracak minik yalanlarını davranış bozukluğu olarak isimlendiremeyiz. “Benim babam buradan uçarak geçti ..... “ Bu sözler üzerine yalan söylediği endişesine kapılınmamalıdır. “Uçarak geçti? Bir benzetme yaptık, değil mi? İnsanlar uçabilirler mi? Bazen çizgi filimlerde uçuyormuş gibi çizilen sahneler olabilir. .....” denilebilir. Çocuğu her defasında düzeltmek
yerine zamanda seçicilik tercih edilmelidir. Amaçımız sıfır hata olmamalıdır. Çocuğun sizinle iletişiminin nitelikli olduğu anlar seçilmelidir. İşin doğrusu doğru zamanda verilmelidir. Çocuğun ağzından çıkan minik yalanlar karşısında; “Emin misin? Ben öyle hatırlayamadım ...” gibi çocuğa düşünme ve düzeltme alanı bırakılmalıdır.

Unutulmaması gereken önemli bir ayrıntı ise; çocuğu çevresindeki insanların örnek davranışlar göstermeleridir. Çevre yalan söylemeyecek, çocuk doğru örneklerle büyükleri taklit edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder