25 Eylül 2014 Perşembe

Doğum sonrası depresyonu *

-Son yapılan araştırmalar, bebeklerin anne karnındayken duygusal hafızalarının çalıştığını, annesi tarafından istenen ve sevilen çocukların daha sağlıklı geliştiğini ve büyüdüğünü göstermektedir. Doğum sonrası annenin bebeğe dokunması ve yakın olmasının çok önemli olduğu anlaşılmıştır. Darwin’in “Anne çocuk arasındaki savaşı anne kazanmalıdır; çocuk ağladığında kucağınıza almayınız” tezinin yanlışlığı bu bilgiler neticesinde ortaya çıkmıştır.
-Gebelik ve emzirme döneminde bazı korkular vardır. Özellikle ilk çocukta annenin çocuğa bakamayacağı korkusu,
doğum sonrası depresyonu artırır. Doğum sonrası lohusalık, kadının en zayıf dönemlerinden birisidir. Diğer taraftan aile desteği yoksa kronik gerilim hali oluşur, uykusunu alamaz.
-Gebelik, emzirme, ilk annelik korkularının giderilmesi, koruyucu ruh sağlığı açısından çok mühimdir. Bunun için bizim kültürümüz bazı yöntemler geliştirmiştir. Geleneksel köy kasaba
yaşantısında bir gelin, evine gelmeden önce komşusunun evinde bir süre bekletilir. Bu komşu evi, bundan sonraki hayatında gelinin ikinici evi sayılır. İhtiyaç olduğunda dayanacağı, paylaşacağı bir kapı vardır. Evlilik, doğum gibi psikososyal yönü olan hadiselerin günümüzde komşuluk bağlarının zayıflaması, akrabalık ilişkilerinin gevşemesi gibi sebeplerle daha zor atlatıldığını ve depresyon puanını artırdığını söyleyebiliriz.

Kadın Psikolojisi–Prof.Dr. Nevzat Tarhan*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder