25 Nisan 2012 Çarşamba

Sevgi yumağı


Aile ortamında verilmesi gerekli değerler çocuğa yeni doğan döneminden başlayarak aktarılmalıdır. Bu konuda erteleme yapılması düşünülemez. Diğer bir ifade ile “saldım çayıra Mevlâm kayıra” diyemeyiz.
Doğumdan sonra annenin günlük faaliyetlerine eklenen bebek bakımı, onun yaşantısını daha da yoğunlaştıracaktır. Çocuk sevgisi zorlukların aşılmasında enerji kaynağı
olacaktır. Aile yakınlarının bu aşamadaki destekleri ise önem kazanmaktadır. Bütün
gayretimiz geleceğimiz olan çocuklarımızın akıl ve beden sağlığı yerinde nitelikli insan olmaları için yoğunlaşacaktır.
Çocuğa verilecek değerler anlamında, yeni doğan döneminde ne yapılabilir sorusunun cevabı çok da zor değil; anne başta olmak üzere aile yakınlarının kesintisiz sevgileri, yumuşak başlılıkla çocuğa hitap edilmesi, ağladığında sıkıntısını hafifletmek için gösterilen gayretler ilerleyen dönemde meyvelerini verecektir. İlk günden itibaren çocuk mutluluğu aile ortamında tatmaya başlayacak, bu konudaki doyumu ailesinde bulacaktır. Annesi ve ailesi çocuk için ihtiyaç anında sığınabileceği bir sevgi limanı rolünü oynamalıdır. Sevgiyi bu ortamda sürekli bulabilmelidir. Çocuk ve ailesine dışarıdan bakıldığında bir sevgi yumağı oldukları görülebilmelidir.
İlk kelimelerini ifade etmeye başladığı günlerde; onun söylediklerini tekrarlamamız, onu anladığımızı göstermemiz çocuğu konuşma konusunda cesaretlendirecektir. Anlaşılmaz kelimeleri çocukla birlikte yorumlamamız, onun göz seviyesine kadar eğilerek (oturarak) göz göze konuşmamız, ona önemsendiğini hissettirmemiz gelecekteki iletişim becerilerinin önünü açmamız anlamına gelecektir. Bunları yaparken çocuğa konuşma fırsatı tanımalıyız. Sözünü kesmemeliyiz. Onu dinlemeyi başarmalıyız. Mümkün olabildiğince sözünü kesmeden sabırla anlattıklarını anlamaya çalışmalı, onula uyumlu konuşmalar yapmalıyız. Çocuk soru sordukça, tekrarlar çoğaldıkça sabır sınırlarımızın zorlandığını hissedebiliriz. Dinliyormuş gibi yapmaktan kaçınmalıyız. Bu durumda, çocuk kendisine gösterilen ilginin kaybolduğunu hissedecektir. Devam etmekte güçlük çekmeye başlamış isek konu değiştirilmeli, çocuğun dikkati başka bir yere yönlendirilmeli veya dürüst davranarak kendisi ile oyuna (ilgilenmeye) son vereceğimizi ancak tekrar oynayacağımızı - başlayacağımızı açık olarak ifade etmeliyiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder