3 Kasım 2012 Cumartesi

Bebeği yıkarken

Yeni doğan döneminde, çocuk doktorumuz bebeğimizin kaynatılmış ve su ile yıkanmasını tavsiye etmişti. Ilıtma suyu dâhil önce kaynatılacak sonra soğutulacaktı. Kendi çocuğunda yaşadıklarını örnek vermişti. Doğumu takip eden günlerde banyo
için
kullandıkları sıcak suyu ılıtmak için musluk suyu kullanmışlar,
sonrasında “amipli dizanteri” ile karşılaşmışlardı. Bunun üzerine sonraki çocuklarını piyasada satılan iyi su ile yıkamaya başlamışlardı.
Doktorumuzun tavsiyesine uygun olarak altı ay süre ile banyo suyu hazırlığımızı bu şekilde (damacana suyu kullanarak) sürdürmüştük. Bu arada evimize daha yakın olduğu için doktorumuzu da değiştirmiştik. Yeni doktorumuza damacana suyu kullandığımızı söylediğimizde bunu gereksiz olduğunu, belki ilk bir ay ılıtma suyu olarak iyi suyun tercih edilebileceğini, ancak sonraki aylarda musluk suyunu kaynatarak kullanmanın yeterli olacağını ifade etmişti.
İkinci torunumuzda ise sadece ilk ay damacana suyu kullandık. Sonraki üç-dört ay musluk suyunu kaynatmayı yeterli gördük. Beşinci aydan sonra bebeğimiz de yetişkinler gibi musluk suyu ile banyo yapmaya başladı.
İlk torunumuzun ilk banyosunda gereksiz bir telâş da yaşamıştık. Henüz göbeğimiz düşmemişti. Beş günlük bebeği yıkayacaktık. Çocuk bakımı ve çocuk yetiştirme konusunda kendimizi tecrübeli görmemize rağmen unuttuklarımız olmuştu. Kış mevsimindeydik. Mekân olarak banyo yerine, önceden ısıttığımız bir odayı seçmiştik. Plastik bir çocuk küvetini yerde kullanacaktık. Zeminin ıslanmaması için yere bu iş için kullanacağımız bir örtü sermiştik. Yerde, diz üstü ve eğilerek çocuğu tutmanın sıkıntılı olduğunu anladık. Eğilmiş durumda bebeği rahat ettirecek şekilde tutmak zor olmuştu. Bebeği elimizden kaydırmadan tutmanın güçlüğünü yaşamıştık. Bir kişi iki eli ile çocuğu tutarken babaannemiz çocuğu yıkıyordu. Banyo öncesi sakin olma sözü vermemize rağmen, banyo gözlemcileri olan anne, baba ve de dede olarak kendimizi tutamamıştık.  Çocuğun en ufak ağlaması gözlemcilerin çığlık atmasına neden oluyordu. Babaannemiz bebek yıkamak konusunda sorun yaşamıyor, ancak gözlemciler sorun çıkarıyorlardı.
İkinci banyoyu masa üzerinde yapmaya karar verdik. Plastik küvetin yerinden oynamaması için örtüyü yine kullandık. Bu sefer daha soğukkanlıydık. Masa kullandığımız için bebeği tutan ve yıkayanlar ayakta durarak daha rahat hareket edebiliyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder