26 Kasım 2014 Çarşamba

Bağımlılık mı, sosyal hayata hazırlık mı? *

-Anne ile çocuk arasında hamilelik döneminden itibaren ouşan duygu alışverişi, emzirme dönemiyle birlikte daha da güçlenir. Bu bağın eksikliği kadar fazlalığı da zararlıdır. Eğer kontrolden çıkarsa hem çocuğun hem de anne-babanın hayatını kâbusa çevirme riski taşımaktadır. ... ..
-Çocukların, aile içindeki halleri, koza içindeki kelebeğe benzer. Bir kelebek için “koza “yaşantısı”nın her saniyesi çok önemlidir. Hatta kelebeklerin kozadan çıkışı bile çok özeldir.
-Koza içindeki hayatını tamamlayan kelebek, yumuşacık başıyla önce kozayı deler. O narin ve hassas vucudu ile kozada açtığı küçücük delikten dışarı çıkmaya çalışır. Ama bu çok da kolay olmaz. Çünkü delik küçük, kelebeğin vucudu ise büyüktür. Yavru kelebek önce kafasını, sonra vucudunu o incecik delikten dışarı çıkarmak için mücadele eder. Rengârek ve hassas kanatları “ha yırtıldı,
ha yırtılacak” korkusu ile bir sağa bir sola yalpa yaparak dışarı çıkmaya başlar.

-Eğer anne kelebek olarak yavru kelebeğin bu kıvranışlarına üzülür ve “yavrum dışarı daha kolay çıksın” diye, deliği genişletirse kelebek bir ömür boyu uçamaz. Çünkü yavru kelebek, o daracık delikten dışarı çıkmaya çalışırken koza içinde, vucuduna bulaşmış olan sıvıyı da kanatlarından sıyırmaya çalışmaktadır.
-Annenin  kozadan zorlanarak çıktığını zannettiği yavru kelebek aslında, kanatlarındaki sıvıdan kendini kurtarak uçuşa hazırlanmaktadır. Yavuru kelebek, kozadan çıkarken sıvıyı, kozadaki o dar delik vasıtasıyla sıyırmamışsa hiçbir zaman uçamayacaktır. Her kanat
çırpışında, ıslak kanatları ya birbirine yapışır ya da kanatlarını ağılıktan taşıyamaz.
-Kozadan çıkmaya çalışan kelebeğin çırpınışlarına acıyan anne kelebek, yavru kelebeğin bütün hayatının kararmasına neden olabilir. Böyle bir kelebek artık kendi hayatını devam ettirebilmesi için “başkalarına bağımlı” bir hale gelecektir. ... ..
-“Kelebek ve koza” örneğinde olduğu gibi ... .. “aşırı koruma” hissi ile çocuklarına sahip çıkan anne babalar, çocuklarına iyilik yaptıklarını zannettikleri halde, zarar vermektedirler. Onların hayata hazırlanmasına izin vermeyerek sosyal hayatlarını başkalarına bağımlı hale getirmektedirler. ... ..
*Çocuk Terbiyesinde doğru bilinen yanlışlar – Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder