27 Ekim 2012 Cumartesi

Uyku düzeni

Yeni doğan dönemindeki bebekler günün büyük bölümünü uykuda geçiriyorlar. Bu nedenle “çocuk uyuya uyuya büyür” veciz sözü sık kullanılmaktadır. Aylar geçtikçe uyku saatleri azalmaya ve gün içindeki dağılımı da değişmeye başlıyor. İki yaşına kadar olan süreçte sabahtan iki-üç saat ve öğleden sonra iki-üç saatlik uyku düzeni varken, ikinci yaş tamamlandığında sabah uykusu bırakılıp sadece öğleden sonraları birkaç saatlik uyku ile yetinildiği görülebiliyor.
Şablon olarak kabul edilebilecek bu tür uyku düzeni her çocuk için kendine özel değişiklikler gösterebiliyor.
Okullu olana kadarki dönemde, uykunun çocuk gelişimi bakımından önemli olduğu unutulmamalıdır.
Günlük aktiviteler sırasında enerji harcayan ve açık havada psikolojisi olumlu etkilenen çocuk, beslenme sonrasında uykuyu kendiliğinden kabulleniyor ve uyumak istiyorsa hayatın akışı normal gidiyor kabul edilmelidir.
Her çocuk için farklılıklar arz edebilecek zaman dilimlerinde oyun, açık havada vakit geçirme, güneşlenme, beslenme ve uyku saatleri ebeveynler tarafından izlenmelidir.
Günlük faaliyetler için dengeli vakit ayrılıyor mu, kendimize sormalıyız. Zamanın bir kısmı temiz havada geçirilirken, yeteri kadar uykuya zaman ayrılması, kaliteli beslenme ve içinde anne-babanın da yer aldığı oyun saatlerine önem verilmesi çocuğun geleceğe hazırlanması için önem taşımaktadır.
Çalışan annelerin durumu her konuda olduğu gibi çocuğun uyku düzeni bakımından da özellik arz ediyor. Yorucu geçen mesai sonrasında eve dönülüyor. Çocuğuna zaman ayırmak ve kendini bekleyen diğer işlerin üstesinden gelmek seçenekleri arasında kalınabiliyor. Sadece çalışan anneler değil, ev hanımı olan annelerin de çocuğun dışarıda-sokakta fazla vakit geçirmesi ve gündüz uykusunu kısa tutarak, akşam olduğunda erkenden gece uykusuna geçmesi tercih edilebilmektedir. Çocuk erkenden uyuyacak, anne biraz daha sakin bir ortamda sırada bekleyen işlerini yoluna koyacak.
Burada kendimize şunu sormalıyız. Uyku düzeni için; çocuğun gelişimini mi dikkate alacağız, yoksa annenin günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak bir program mı uygulayacağız. Hayat tercihlerle doludur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder