22 Ocak 2015 Perşembe

Tartışmalarınızı çocukların yanında yapın ama... *

-Aile içinde yapılan tartışmaların bir başka muhatabı vardır: çocuklar. Her şeyden etkilenen hassas çocuk ruhunun bu durumdan etkilenmemesi ebette mümkün değildir. Pekâlâ, çocukların bu tartışmalardan etkilenmemesi için neler yapılmalı ve nasıl davranılmalıdır?
-Birçok anne-
baba, tartışmalarını görmemeleri içinçocuklarını başka bir odaya gönderir. Lakin çoğunlukla bu tutum doğru bir davranış olmadığından hebersizdirler. Oysaki aile içi tartışmalara çocukların da şehit olması gerekir; ancak bir şartla.
-Bu şarta geçmeden evvel, aile içi tartışma ile kavga arasındaki farkı belirtmek yerinde olur.
Tartışma kültürü oluşmalı
-Aile içi tartışma ve kavga, .. farklı şeylerdir. ... öncelikle kavga ve şiddet arasındaki farkı da bilmek gerekir. Şöyle ki, kavgada şiddet ve darp sözkonusuyken; tartışmada böyle bir durum mevzubahis değildir.
-Tabii; kavgaların yaşanmaması için öncelikli olarak bir tartışma külürünün oluşması gerekir. Aslında da aile içerisindeki tartışmalar o ailenin tuzu biberidir. ... .. kişinin kendi sınırını belirleme mücadelesi... .. eşinin kişilik sınırını görme mücadelesi olmazsa, ileride kişilik ihlallaeri oluşabilir.
-... ... Ailede baskın olan karakter, karşı tarafı sindirmişse ve pasif olan taraf kendi sınırlarını çizemiyor ve kendi kişiliğiyle ilgili üzerine gelmelere engel olamıyorsa bu tarz evlilikler bir süre sonra ‘depresif evlilikler’e dönüşür.
-Dışarıda mutlu gibi görünmüş olsa da, pasif olan taraf kendi kişiliğini yaşayamama sorunuyla karşılaşır. Bu yüzden kavgaya dönüşmemiş olan tartışmaların, mutlaka olması lazımdır.
-Hatta bu tartışmaların, aile içerisinde ‘cilveleşme’ olarak değerlendirilmesi gerekir. Ama bu tartışmalar kavgadan ayırt edilmelidir.
-Mesela kavga diye ayırt edeceğimiz sınırda şu olabilir:
*Kişilik ihlallerinde zorlamalar olmuşsa,
*Şiddete başvurulmuşsa,
*Müdahaleye dönüşmüşse,
*İşin içerisine karşı taraftaki kişiyi yenebilmek için o kişinin zaafı olduğu taraflar, önceden yaptığı yanlışlar, ailesinin birtakım sorunları aktarılmaya başlanmışsa, bu artık tartışmanın ötesinde bir kavgaya dönüşme halidir denilebilir.... ..

*çocuk eğitiminde Pozitif iletişim – Pedegog Adem Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder